perjantai 23. syyskuuta 2016

Ruskaretki


Ruskaretki


Sumuisena syyskuun aamuna lähdimme kohti Eteläpäätä, vuosittaiselle
ruskaretkellemme. Aamu oli kirpsakka, jalassamme hölskyivät kumisaappaat ja käsissämme keinuivat marjankeruuastiat. Ruskaretki on koko Siikaisten yhtenäiskoulun yhteinen syysretki metsään, jolloin päästään keräämään koko vuoden puolukat keittolalle ja köksään. Nautitaan luonnosta ja pidetään vähän erilainen koulupäivä.

Viime vuonna nykyiset yhdeksäsluokkalaiset olivat opettajien kanssa rasteilla apuna. Osa oli perkaamassa litrakaupalla vasta kerättyjä puolukoita. Toiset taas olivat leikittämässä pienempiä metsässä. Rastilla yritettiin esimerkiksi rakentaa kananmunalle suoja metsästä löytyvistä lehdistä, oksista ja jäkälästä. Munan kestävyyttä kokeiltiin tiputtamalla kananmunat suojineen kalliolta. Vain harvat kananmunat kuitenkaan ihmetykseksi rikkoutuivat!
Tänä vuonna ysien ensimmäisenä rastina oli perhonsidontaa Merikarvian perhokalastajien opastuksella. Opastajamme oli itse tehnyt jo ainakin 2500 perhoa ja teki parissa minuutissa muutaman lisää malliksi. Kaikki pääsivät tekemään omat perhonsa. Perhojen sidonta oli erityisesti poikien mieleen, vaikka se pikkutarkkaa hommaa olikin. Eteläpään matkailukeskuksessa oli keskittynyt tunnelma, kun oppilaat kiinnittivät höyheniä koukkuun siiman avulla. ”Tätä täytyy päästä testaamaan”, kuului monen suusta. Kyllä näillä värikkäillä perhoilla nousee varmasti kirjolohia, meille luvattiin. Perhoista sai tehtyä värikkäillä höyhenillä yllättävän erilaisia. Esillä oli myös taidokkaita perhoja, joista oli turkin ja muiden erikoismateriaalien avulla tehty jopa hiiren näköisiä perhoja.Järven rannassa kolmannen luokan poikaporukka taiteili hiekalle aakkosia metsästä löytyvistä kivistä, puolukoista ja juolukoista, kävyistä, järviruo'oista. Valokuvattu aakkosrivistö koristaakin nyt poikien luokan seinää. Seiskaluokka rakenteli mäntyjen väliin heilumaan luontomobileja.
Metsästä kuuluu innokkaita kiljahduksia: alakoululaisista on tullut rakennusmestareita. Majojahan nousee kuin sieniä sateella! Majoihin rahdattiin vaikka millä mitalla metsän antimia: oksia, suuria kiviä, mielenkiintoisen muotoisia käpyjä, marjoja ja värikkäitä lehtiä. Kakkosluokkalaiset juoksentelivat majasta toiseen ja esittelivät innolla majojaan ja odottivat päivän rasteja. Heidän apunaan oli viides- ja kuudesluokkalaisia, jotka kantoivat isommat puut majoihin tai sahasivat niitä pienemmiksi. Metsänpeikonmajassa oli sopivan hämärää ja tunnelmallista pikkupeikoille ja sateen varalta oksista rakennettu katto. Seuraavassa majassa oli jouluinen tunnelma: majassa törrötti metsästä löytynyt joulukuusi, jonka mukaan maja oli saanut nimensä joulumaja. Se oli rakennettu rahtaamalla oksia isoa kiveä vasten. Majasta löytyi niin keittiötä, jääkaappia, sänkyä kuin hylättyä linnunpesääkin. ”Tänne voisi jopa muuttaa, mutta sitten tarvitsisi olla parempi jääkaappi eli enemmän mustikoita”, 2-luokkalainen Luka mietti suupielet sinisinä mustikoista. Pienet kehuivat myös keränneensä ämpäreittäin puolukoita, epäilemättä osa niistä oli löytänyt tiensä suoraan suuhunkin.

 
Mutta mistä nuo savumerkit kohoavat? Ei suinkaan inkkarien leiristä,vaan pullanpaistorastilta. Metsässä paistuivat laavulla myös kaikkien lempparit, tikkupullat. Kaikki saivat paistaa omat tikkupullansa, kaksikin, jos oli oikein herkkusuu. Paistaminen vaati taitoa, jotta pinnasta tuli herkullisen kullanruskea muttei sisältä raaka. Ykkösluokkalaisilta paistaminen sujui, suuhun pulla meni, oli se sitten puoliksi raaka tai pinnasta palanut. Ykkösluokkalaisilla oli ollut niin hauskaa, että he suunnittelivat, voisiko metsään tulla myöhemminkin, ottaa vaikka eväät mukaan. Isosta ämpäristä taikina kului nopeasti, ja laavulle jäi jäljelle enää tikkupullan tuoksua ja seiskaluokkalaisten veistelemät paistotikut.
Mutta mitä nuo lentävät lautaset ovat? Yläasteen frisbeegolf-kisa starttasi päivän huipennukseksi. Luokat kilpailivat neljän hengen joukkueina ja yrittivät saada mahdollisimman pienellä heittomäärällä neljä väylää läpi. Tiukan kisan jälkeen ysiluokkalaiset pääsivät esittelemään pepsodenttejaan, voittajina.

-V.L. ja T.V, 9. lk.-


Siikainen

Loihdimme kakkosluokan kanssa Siikaisen tarjottimille: Eteläpää, koulun alue, keskutan alue, kirkonmäki.