torstai 28. toukokuuta 2015

Selviytyjät 2015

 Selviytyjissä kisailtiin tänä keväänä kahtena päivänä: keskiviikkona piirrettiin esineille elämä ja arvuuteltiin sopan ainesosia sekä kisattiin naulaviestissä. Torstaina olimme aamupäivän paloasemalla, jossa vedettiin auki ja sitten käärittiin palosammutusletkua, arvuuteltiin koirarotuja ja naulojen lukumääriä, kirjan sivuja ja kuteen pituutta. Rakenneltiin A4:sta tornia , kuljeteltiin hiustenkuivaajalla pingispalloa radalla ja selfie-suunnistettiin.

 Kolmiorakenne oli kuulemma kantava ratkaisu...


 Tässä muutama esimerkki selfie-suunnistuksen kuvakohteista...
 Nauloja oli muuten 610, kirjassa sivuja 210  ja kudetta 580 cm
 Uusi Kipinän hetki: huuda täysil/mihin ikinä meetkin/Kataisen kanssa Belgiaan/Suomessa Sipilän hetki/Äänestä Soinii/Siinä on järkee/ tai voit vaikka heittäytyy järveen/ kansalla kapinan hetki/ tee mitä vihreet vaatii/ vaikka saisit iskun kaaliin/ se on Kreikka jolle maksetaan/Kreikalla maksun hetki/Kapinan hetki...


 Ruokailun jälkeen etsittiin internetistä vastauksia visaisiin kysymyksiin, keksittiin sanasta summer holiday uusia englanninkielisiä sanoja, sanoitettiin Kipinän hetki uusiksi, suksittiin pareittain piharadalla, virkattiin kuteesta ketjua ja yhdisteltiin opettajien lapsuudenkuvat oikeille omistajille. Lopuksi vielä vauhdikas tarjoilijaviesti! Selviytyjien voittajajoukkue oli Metsänkeijut (Jali, Saku P., Aleksanteri, Oskari, Antti), toiseksi tuli Timanttiset (Essi. Tuomas, Olavi, Joni, Atte) ja kolmanneksi Mummomafia (Venla, Marja, Nanna ja Henna).  Oli kiva päivä kisailla yhdessä!

-EL-

Eveliina Metsävisan finaalissa


Viime vuoden metsävisan voittaja 9. luokkalainen Eveliina Vehkala visaili itsensä jälleen Metsävisan finaaliin. Karsinta loppukilpailuun on ankara, sillä jokaisesta maakunnasta vain paras saa osallistumisoikeuden finaaliin.
Metsävisa käytiin Tuusulan Ruotsinkylän tutkimusmetsässä.  Metsäaiheesta saa paljon erilaisia kysymyksiä ja tästä syystä kysymykset vaihtelevat hyvinkin paljon eri vuosina. Näin ollen viime vuoden osallistumisesta ei koitunut Eveliinalle kilpailuetua. Sää suosi meitä koko matkan ajan ja kisailijat pääsivät suorittamaan rataa lämpimässä ja aurinkoisessa kevätsäässä.

 Tehtävärata oli vaativa ja testasi metsätiedon monipuolista hallintaa. Kokeessa kysyttiin mm. monimuotoisuuden merkkejä ympäröivässä maastossa, miten metsää tulisi hoitaa tietyssä vaiheessa, arvioida puun pituus, tuntea palokärjen kylpemisjälki muurahaispesässä, tunnistaa lintu laulun perusteella sekä nimetä kasvilajeja.


Tästä metsiköstä piti arvioida paljonko löytyy puuta/hehtaari


Kielo oli eräs tunnistettavista lajeista


Puita nimettiin käpyjen perusteella


Eveliina leirinuotiolla visaurakan jälkeisissä tunnelmissa

Eveliina ei kokenut ennakkopaineita kilpailusta, vaikka hän olikin ainoa visailjoista, joka oli osallistunut finaaliin myös edellisenä vuonna. Eveliina kertoi tämän vuotisessa kisassa olleen enemmän lajintuntemustehtäviä kuin edellisenä vuonna.
 
Helsingin Kauppatoria
Illalla matkustimme lautalla Suomenlinnaan, jossa majoittuiduimme hostelliin. Parfymööri Max Perttula kertoi omasta intohimostaan parfyymeistä innostavalla tavalla, joka sai kuuntelijatkin hyvälle tuulelle. Max korosti miten tärkeää on luottaa itseensä ja siihen, mitä haluaa tehdä elämässään. Puheessa heijasteli vahvasti yritteliäisyyden merkitys elämässä. Illalla visailijat pääsivät "valloittamaan Suokkia" eli suorittamaan tehtävärataa ympäri Suomenlinnaa. Myös oppilaiden mukana olleille seuralaisille oli järjestetty historiallinen kävelyretki.


Suomenlinnan muuria


Kuninkaanportti

 

 Aamulla lähdimme kohti Aalto-yliopiston puunjalostustekniikan laitosta, jossa meille oli järjestetty ohjelmaa. Oppilaat pääsivät valmistamaan itse paperia ja tunnistivat puunäytteitä leikkimielisessä kisassa.
Paperin valmistusta
 Viimeiseksi oli vuorossa Metsävisan palkintojenjako OP-Pohjolan pääkonttorilla. Tänä vuonna voitto meni Lappiin Kaisja Semenojalle. Voittoa ei tänä vuonna tullut, mutta pääseminen finaaliinkin on jo erinomainen saavutus kaikkiaan 27 000 visailijan joukosta.


-EU