Suomi 100

Suomi 100- laaja-alainen oppimiskokonaisuus

Uuden opetussuunnitelman mukaan joka vuosi kouluissa järjestetään laaja-alainen oppimiskokonaisuus jonkun teeman ympärille. Tänä vuonna teemanamme on Suomi-100. Vietimme sitä kolmen päivän ajan 10-12.4.2017. Oppilaat saivat jakautua mielenkiintonsa mukaan kolmeen ryhmään, jotka olivat: suomalaiset perinneruoat, Siikaisten Santra maailmalla ja suomalaiset keksinnöt.

Suomalaiset perinneruoat
10-12.4.2017


Meitä perinneruokaryhmäläisiä oli 10 oppilasta. Porukka koostui 8.-ja 7.-luokkalaisista. Meidän ohjaajana toimi kotitaluden opettajamme Maaria Pulkkinen ja englanninopettaja Riitta KuosmanenPäätimme jakautua kolmeen eri suomalaiseen perinneruokaryhmään ruokakulttuurirajojen mukaisesti: Itä-Suomi, Länsi-Suomi ja Lappi. Lappi- ryhmään kuului Jenni Kahri, Vilma Laine ja Emilia Laikkoja. Länsi-Suomeen kuului Lotta Karonen, Otso Latva ja Pietari Untola. Itä-Suomeen kuuluimme me, eli Jenna Ahokas, Juliaana Sakari, Mila Hakala ja Susanna Koivisto.

MAANANTAI:

Aloimme suunnitelemaan projektiamme. Luimme 9.luokan kotitalouskirjasta suomalaisista ruokaperinteiostä ja keskustelimme ruokakulttuurin historiasta. Keskustelun lomassa saimme nauttia Maarian keittämästä teestä ja kahvista. Ideoita tuli paljon liittyen seuraavan päivän työhömme. Yksi niistä oli aika hieno. Ajattelimme tehdä simaa ja kotikaljaa, mutta jouduimme luopumaan sitä, sillä kaksi päivää ei riitä niiden tekemiseenSuunnittelimme lappilaisen menyyn, etsimme reseptit ja kirjoitimme ostoslistan. Seuraavaksi lähdimme kouluruokailuun ja söimme maittavan lounaan. Päätimme lähteä ruokailumme jälkeen ruokakauppaan ostoksille. Kaupassa ollessamme ostimme ruokatarvikkeita, joita tulimme tarvitsemaan seuraavaksi päiväksi. Kaupasta lähdettyämme palasimme kotitalousluokkaan ja lajittelimme ruokatarvikkeemme kuiviin aineisiin ja tuoreisiin aineisiin Suomen ruokakulttuuriryhmien keskenNeljä tuntia kului nopeasti, oli aika lähteä kotiin päin! Oli kerrassaan mukava ja antoisa päivä sekä ryhmämme oli mahtava.


TIISTAI:

Tänään ryhdyimme hommiin. Itä-Suomi -ryhmä teki karjalanpiirakoita, rahkapullia, viipurinrinkeleitä ja sultsinoita. Länsi-Suomen ryhmä teki lihakeittoa, kaneliässiä, mustikkarahkaa ja limppua. Lappi -ryhmä teki lohikeittoa, rieskaa, kampanisuja ja juustopaistosta lakkahillollaTyövaiheita oli paljon, mutta kaikista uusista haasteista huolimatta selviydyimme mainiosti. Maarian ja Riitan avustuksella onnistuimme. Tunteja kului ja kului, mutta pian olimme valmiita. Pöydät katettiin Suomi-100 teeman mukaisesti ja pöytäliinoista muotoiltiin suomenlippu. Pian pöydät notkuivat maittavista perinneruoista ja mitä herkullisimmista leivonnaisista ja huumaavan tuoksuisista keitoista. Siivosimme ja tiskasimme jälkemme ja aloimme syömään pöydän antimia. Oli maistuvaa ja makeaa. Ruoat olivat todella maittavia ja niitä syödessä maha täyttyi todella nopeasti. Jäljelle jääneet ruoat laitettiin jääkaappiin kylmään ja osa niistä jätettiin pöydälle muovikelmun alle odottamaan huomista. Kyllä se neljän tunnin päivä meni todella nopeasti. Yksi tunti olisi tarvittu vielä lisää syömistä varten, mutta selviydyimme tiukasta aikataulusta huolimatta kiitettävästi.

KESKIVIIKKO:

Aamumme lähti mukavasti liikkelle, sillä aloitimme syömällä eilisestä jäljelle jääneitä ruokia. Aamupala täytti vatsamme jälleen kerran. Lisäksi saimme nauttia vielä kuumasta teestä ja kahvista. Siirryimme ATK-luokkaan kirjoittamaan raporttia kuluneista päivistä, sillä päätimme yhdessä, että julkaisualustana toimii koulun blogi, jotta kaikki teemaviikosta kiinnostuneet pääsevät lukemaan ja katselemaan kuvia projektistamme.

Oli mukava porukka ja mahtavat opettajat! Opimme paljon kaikkea uutta ja sovelsimme vanhaa tietoa. Kaiken kaikkiaan mukavat kolme päivää! Uusia oppimiskokonaisuuksia innolla odotellaan.




Juhlapöytä: pitopöydän muodossa Länsi-Suomi, Itä-Suomi ja Lappi



 Lapinrieskat
 Lapin lohikeitto, Karjalasta sultsinat ja karjalanpiirakat
 Länsi-Suomen lihakeitto
 Lapin kampanisut
 Rahkapullat
 Viipurinrinkelit

 Suomi 100 -menu

Rääppiäiset